
Rättssäkerheten
I Förvaltningsdomstolen gäller omvänd bevisbörda.
Man måste bevisa sin”oskuld” gentemot myndigheterna. Även om man har bevis så hjälper detta de flesta gånger inte, så folk är i mångt och mycket chanslösa.
Förvaltningsdomstolen handlägger bl.a.
tvångsomhändertagningar av barn från deras föräldrar, djurförbud för djurägare, om en person ska ha psykiatrisk tvångsvård, om en person skall tas ifrån sin självbestämmanderätt genom att påtvingas förvaltare.
Advokater som kämpar för rättssäkerheten skriver om att de blir förföljda av personal och domare i domstolarna.
En veterinär säger:
– Djurskyddslagstiftningen ger enorma befogenheter att omhänderta djur och döma till djurförbud utan rättslig prövning. I princip ingen går säker.
Djurägare är rättslösa, vi måste göra något åt lagstiftningen, sa han och tycker inspektörerna ser sig som poliser och djurhållarna som brottslingar.
Förelägganden delas dessutom ofta ut helt utan någon kontroll alls – med falskanmälningar som grund.
I praktiken kan alltså vilken brottsling som helst belägga vem som helst med djurförbud – eftersom ingenting alls i Länsstyrelsernas förelägganden behöver vara sant – än mindre ha något som helst stöd i gällande lagstiftning.
New Public Management – (New Psychopatic Management) med sitt ”effektivitetstänkande”.
Fejkade förelägganden faktureras, medan falskanmälningar inte gör det – alltså skapas ”effektivitet” och klirr i kassan med mängder av falska förelägganden och mängder av falska obefogade djurförbud.
Sverige följer dessutom ytterst sällan Europakonventionens Artikel 6 som ger rätt till prövning i opartisk domstol.
Många förelägganden saknar stöd av lagen och är rent hittepå.
Gång på gång ser vi att myndighetsbeslut inte följer lagen utan det är personliga åsikter från djurskyddsinspektören.
Man får medhåll av länsveterinären eller länsjuristen som skriver under besluten. De sista har i regel inte sett djuren eller miljön utan bara de få bilderna som är tagna. Bilderna är många gånger vinklade och suddiga, ibland helt svarta.